Mama de adolescentă

2 minute de citit
Imagine - mama-de-adolescenta
Cuprins

Mama de adolescentă

 

În cele mai multe familii, mamele de fete se ocupă de educaţia acestora aproape în exclusivitate, nu negăm implicaţia taţilor, însă foarte multe aspecte legate de conduita unei tinere sunt atribuite mamei. Adolescența este o perioadă în care copiii sunt cei mai vulnerabili, este o luptă de supravieţure în care viitorul adult ar trebui să aibă un bagaj spre calatoria sa în viața cu: încredere în sine, respect faţă de sine, empatie, recunostinţă, motivaţie/ un scop în viaţă şi rezilienţă.

Cu ce se confruntă o mamă în această perioadă?

Cu stresul și anxietatea vis a vis de rezultatele școalare, unele adolescente nu au încă motivația şi responsabilitatea faţă de cerințele şcolare, iar altele sunt focusate pe obţinerea celor mai bune performanțe în scoală, cercurile de prieteni, anturajul. Bullying-ul între fete. Apartenenţa la un grup şi efectele negative ale respingerii din grup. Influenţa social media asupra imaginii de sine - prototipul „femeii perfecte: slabă, înaltă, în pas cu moda ”Comparaţia şi concurenţa acerbă cu „fetele" din on-line ”ce bine arată X în postarea asta….eu nu arat atât de bine/ aşa ar trebui să arăt şi eu. Înfăţişarea contează prea mult, iar replica „fiecare este frumoasă în felul ei” nu mai are efectul pozitiv dorit de părinte. Relaţiile cu băieţii. Pornografia online în care sunt provocate fetele. Lipsa cotidiană de respect şi acceptarea unui comportament neadecvat din partea acestora. Hărţuirea, intimidarea şi acceptarea relaţiilor sexuale neprotejate. Lipsa consimţământului premergător actului sexual. … și ar mai fi multe altele de enumerat.

 

Tu, mamă de adolescentă, arată-i că o asculţi, că este importantă pentru tine, că o accepţi şi atunci când greşeşte. Iubește-o necondiţionat, arată-i respect, fii un model şi nu unul perfect, arată-i că şi tu poti greşi şi este absolut firesc! Vorbeşte-i despre trecutul tău fără a face comparaţie cu prezentul ei, Fii TU sursa ei de inspiraţie!

 

Sursă: la-psiholog.ro

https://www.la-psiholog.ro/info/mama-de-adolescenta