Toți bebelușii plâng, dar copilul tău ar putea avea colici dacă plânge mai mult de 3 ore pe zi, 3 zile pe săptămână, timp de cel puțin 1 săptămână, dar este altfel sănătos.
Bebelușii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt agitați și plâng, mai ales în primele trei luni de viață. Este dificil de stabilit un interval exact pentru ceea ce este considerat plâns normal. În general, colicile sunt definite ca episoade de plâns care durează trei sau mai multe ore pe zi, trei sau mai multe zile pe săptămână, timp de trei sau mai multe săptămâni.
Uneori, simptomele se ameliorează după ce bebelușul elimină gaze sau are o mișcare intestinală. Gazele sunt, cel mai probabil, rezultatul aerului înghițit în timpul plânsului prelungit.
Colicile infantile, cunoscute și sub denumirea de colici ale sugarului, sunt definite ca episoade de plâns care durează mai mult de trei ore pe zi, mai mult de trei zile pe săptămână, timp de trei săptămâni, la un copil altfel sănătos. Plânsul are loc adesea seara și, de obicei, nu provoacă probleme pe termen lung.
Colicile pot duce la frustrare în rândul părinților, depresie postnatală, vizite frecvente la medic și, în unele cazuri, abuz asupra copilului.
Cauza colicilor este necunoscută. Unii specialiști consideră că acestea sunt cauzate de disconfort gastrointestinal, cum ar fi crampele intestinale. Diagnosticul presupune excluderea altor posibile cauze. Semnele îngrijorătoare includ febră, activitate redusă sau abdomen umflat. Mai puțin de 5% dintre sugarii care plâng excesiv au o boală organică subiacentă.
Tratamentul este, în general, conservator, fără un rol semnificativ al medicamentelor sau al terapiilor alternative. Un sprijin suplimentar pentru părinți poate fi benefic. Există unele dovezi preliminare că anumite probiotice pot ajuta bebelușii, iar în cazul celor alăptați, o dietă săracă în alergeni a mamei poate fi utilă. Pentru sugarii hrăniți cu biberonul, formula hidrolizată poate fi o opțiune.
Ele sunt la fel de frecvente atât la copiii alăptați la sân, cât și la cei hrăniți cu biberonul. Încep în a doua săptămână de viață, ating un vârf la 6 săptămâni și dispar între 12 și 16 săptămâni. Rareori persistă până la vârsta de un an. Colicile apar cu aceeași frecvență la băieți și fete.
sursa:https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_colic
sursa:https://mamaonline.ro/shop/centura-anticolici-cu-samburi-de-cirese-sleepy-cloud-babyjem/