Graviditatea este una din cele mai frumoase perioade din viața unei femeii, dar aceasta implică și mai multă atenție și grijă din partea viitoarei mame. La orice vizită a viitoarei mamei la medicul obstetrician aceasta ia cunoștință cu anumiți termeni medicali, care uneori îi sunt dificil de înțeles. Vă prezentăm o listă cu anumiți termeni medicali din perioada sarcinii și ce semnifică aceștia.
AFP: Alfafetoproteina- substanță produsă de copil, care poate fi depistată în sângele mamei. Nivelele ridicate indică malformații ale sistemului nervos, nivelele joase pot indica o boală genetică, manifestată clinic prin facies mongoloid (trisomia 21 sau sindromul Down).
Aftă: infecție localizată la gură, organele genitale sau mameloane, de obicei cauzată de Candida mucoasei bucale.
Albumină: principala proteină sangvină. Albumina în urina unei femei gravide poate fi un semn de preeclampsie.
Amniocenteză: o tehnică pentru examinarea lichidului amniotic, efectuată numai în cazuri speciale, ca parte a testelor de diagnosticare prenatală.
Amnion: stratul membranei care învelește fătul și lichidul amniotic. Cuvântul vine de la cuvântul grecesc miel, fiindcă mieii se nasc de obicei cu tot cu sacul amniotic.
Amnioscopie: tehnică de examinare a lichidului amniotic.
Anemie: scăderea nivelului hemoglobinei în sânge, de obicei, datorită lipsei fierului din alimentație. Te vei simți foarte obosită. Anemia se tratează cu preparate care conțin fier.
Anti-D imunoglobulină: substanță cu rol de vaccin, administrată pentru a evita formarea de anticorpi la mamele cu Rh negativ.
Apgar scor: un sistem promovat de anestezia americană Virginia Apgar, pentru a stabili starea de sănătate a copilului tău, imediat după naștere.
Avort: nașterea fătului înainte de săptămâna 28 a sarcinii.
Diametrul biparietal al craniului: distanța de la o tâmplă la alta, la nivelul capului copilului. Măsurată în decursul examinării cu ultrasunete, reprezintă un indice important pentru determinarea vârstei copilului.
Cerclaj: Aplicarea unui inel de jur împrejurul colului uterin, pentru a evita pericolul unei nașteri premature, atunci când colul se deschide prea devreme.
Cezariană: nașterea copilului prin intervenție chirurgicală.
Colul uterin: gâtul uterului
CTG: Cardiotocografie- o metodă de măsurare, în același timp, a bătăilor inimii copilului și a contracțiilor mamei. Utilizată pentru monitorizarea stării copilului în pântecul tău.
Cx: Cervix- extremitatea inferioară a uterului.
Eclampsie: o foarte rară și severă formă de preeclampsie, cu convulsii.
Sarcină ectopică: embrionul s-a fixat în afara uterului, de obicei într-una din trompele uterine. El nu se poate dezvolta acolo. Sarcina ectopică este periculoasă dacă nu este depistată într-o fază timpurie. Această posibilitate trebuie evaluată atunci când femeia acuză orice fel de dureri abdominale. În fazele de început ale sarcinii (din săptămâna 5 până în săptămâna 10).
Epi: prescurtare de la epiziotomie.
Epiziotomie: în timpul nașterii, vaginul și perineul(țesutul moale dintre vagin și rect) sunt întinse la maximum de capul copilului. Asistenta își va plasa mâna lângă perineu pentru a-l proteja și a facilita ieșirea rapidă a capului copilului. Dacă perineul riscă să se rupă, o incizie chirurgicală va face să se lărgească vaginul. Abia vei simți incizia, fiindcă presiunea exercitată de capul copilului face zona aproape insensibilă la durere. Totuși, vei avea nevoie de o anestezie locală, atunci când incizia este suturată.
FHT: Fetal heart tones (bătăile inimii fătului). Numărul de bătăi pe minut ale inimii fătului.
Gestație prelungită: nașterea după săptămâna 42.
Gestoză EPH: termenul medical pentru preeclampsie. Prescurtarea semnifică trei simptoame principale: E de la edeme(picioare umflate sau o creștere bruscă în greutate), P de la proteinuria (proteină în urină, în particular albumină) și H de la hipertensiune (presiune crescută a sângelui).
Glicemie: cantitatea de zahăr din sânge, poate fi testată în sânge și în urină, pentru a diagnostica diabetul.
HG: Hemoglobină- proteină cu fier ce intră în componența globulelor roșii, transportă oxigenul și îi dă sângelui culoarea roșie.
Hematom: umflătură densă, de culoare albăstruie, pe capul copilului, datorită presării capului în strâmtul canal al nașterii. Dispare fără tratament după câteva zile.
Hipertensiune: presiunea ridicată a sângelui, care poate fi un semn de pre-eclampsie.
Naștere prematură: un copil incomplet dezvoltat, născut înainte de săptămâna 38.
Naștere la termen: o naștere normală, între a 38- a și a 42-a săptămână.
Oxitocină: hormon care stimulează contracțiile uterine. El poate fi injectat pentru a provoca contracțiile, a le stimula și a controla sângerarea după naștere. Este, de asemenea, important în prima săptămână după naștere pentru lactație(alăptatul la sân) și pentru reducerea dimensiunilor uterului.
Perioadă de gestație: perioadă de timp care a trecut de la momentul concepției.
Placentă: organul care se dezvoltă pe peretele interior al uterului și îi furnizează copilului
Placenta praevia: cazul în care placenta este plasată prea jos și acoperă parțial sau complet colul uterin. Ar putea implica operația cezariană.
Preeclampsie: cunoscută de asemenea, și ca toxemie preeclamptică. O boală ce presupune dureri de cap, amețeli și dureri abdominale. Apare rareori și se tratează ușor dacă este depistată destul de repede.
Prezentare pelviană: copilul este poziționat cu fundul înainte.
Proteinuria: prezența proteinei din urină.
Febră puerperală: Un nume incorect dat unei aplicații după naștere, care este rară în zilelele noastre. O acumulare de scurgeri după naștere, care conțin bacterii și produce mamei o stare febrilă. În zilele noastre, aceasta poate fi tratată.
Incompatibilitate Rh: clasificarea în funcție de prezența antigenului D la nivelul globulelor roșii, fie cu Rhesus pozitiv, fie cu Rhesus negativ. Dacă mama are Rhesus negativ, iar fătul Rhesus pozitiv, pot apărea complicații grave.
SFT: testul de colaborare Sabin- Feldman, pentru depistarea infecției cu toxoplasmă.
SIDA: Sindrom imunodeficitar dobândit. O maladie cauzată de infectarea cu virusul uman imunodeficitar (HIV). Sistemul imunitar al oamenilor care au această maladie nu mai este destul de puternic pentru a-i feri de bacterii, fungi și virusuri.
Sifilis: înainte era o boală foarte des întâlnită, transmisă pe cale sexuală. Se poate transmite și copilului, prin sânge, cauzându-i probleme grave.
Torax: Torace.
Tromboză: formarea unui cheag de sânge, de obicei pe una dintre venele de la picioare. Poate fi prevenită purtând ciorapi elastici.
Tocoliză: suprimarea contracțiilor.
Toxoplasmoză: boală transmisibilă, manifestată sub forma unei răceli sau inflamarea ganglionilor limfatici în zona gâtului, în cazul adulților. La copilul încă nenăscut, totuși, acești paraziți pot ataca creierul sau ochii, creând probleme grave. Principala sursă de infecție o reprezintă excrementele de pisică, dar și carnea crudă sau parțial friptă (în sânge).
US: ultrasunete, o formă de examinare prenatală.
Vagin: canalul dintre uter și organele genitale externe.
Reacția Wassermann: test de rutină efectuat în timpul sarcinii pentru depistarea sifilisului.
Sursă: SanoTeca
https://sanoteca.md/pacienti/sarcina/cum-descifr%C4%83m-termenii-medicali-pentru-gravide