Alimentatia in timpul sarcinii

7 minute de citit
Imagine - alimentatia-in-timpul-sarcinii
Cuprins

Ceea ce mănânci în timpul sarcinii va fi, de asemenea, hrana preferată a bebelușului tău. Iată câteva lucruri de reținut

Preferințele culinare ale copilului încep să se dezvolte devreme, din perioada intrauterină. Prin urmare, cercetările recente sugerează că dacă juniorii nu mănâncă legume în farfurii, aceasta poate fi legată și de preferințele alimentare ale mamei însărcinate.

 

Cercetările au arătat că atunci când mamele se hrănesc cu anumite alimente dominante în timpul sarcinii, ele modelează viitoarele obiceiuri alimentare ale copiilor lor. Un studiu din anii 1980 al cercetătorului Vries a constatat că  fătul  începe să înghită lichid amniotic la 12 săptămâni și dezvoltă un simț al mirosului puternic până la 28 de săptămâni de gestație.

 

Din a 21-a săptămână de gestație, fătul consumă câteva grame de lichid amniotic în fiecare zi. Acest lichid amniotic conține toate aromele alimentelor și băuturilor pe care mama le-a consumat.

 

Prin urmare, dacă mănânci multe fructe și legume și duci un stil de viață sănătos în timpul sarcinii, copilul tău are mai multe șanse să mănânce și legumele din farfurie.

 

Alimentație în sarcina: ce să mănânci și ce nu

Fructe și legume

Se recomanda consumul a 5 porții pe zi, 2 fructe și 3 legume.

Fructele și legumele trebuie întotdeauna spălate bine pentru a le păstra curate și pentru a preveni transmiterea toxoplasmozei.

Leguminoasele sunt o sursă bună de fibre, proteine, fier, acid folic (vitamina B9) și calciu, de care organismul dumneavoastră are nevoie în timpul și după sarcină (în timpul alăptării).

 

Carbohidrați

Carbohidrații includ pâine, cartofi, cereale, paste, orez, cotlete, mei, fulgi de ovăz, cartofi dulci, malaezian. Limitați carbohidrații la o porție pe zi și evitați opțiunile cu cereale integrale (pâine/cereale). Vă rugăm să încercați. Alimentele bogate în amidon pot fi consumate în timpul sarcinii. Carbohidrații sunt o sursă importantă de energie și conțîn anumite vitamine și fibre. Cerealele integrale ajută femeile însărcinate să își satisfacă nevoile mai mari de calorii, în special în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Produsele din cereale integrale sunt bogate în fibre, vitamine și compuși vegetali. În general, sunt bogate în vitamine B și magneziu.

 

Proteine

Proteinele sunt vitale în timpul sarcinii, pentru că ajuta la stimularea producției celulare și ajuta în procesul de vindecare. Le găsești în carne și peste. Daca ești vegetariana, caută semințe cât mai bogate în proteine. Surse de proteine pot fi și: fasolea boabe, năutul, pestele, ouăle, carnea (evita ficatul), nucile.

Pestele este o sursa importanta pentru fier și zinc, dar și pentru omega-3. Aceste proteine sunt foarte importante pentru creșterea și dezvoltarea copilului (mai ales, a creierului acestuia). Este bine să mănânci 2 porții medii de peste pe săptămână: somon, hering, sardine, păstrăv, macrou de ocean.

Gătește corect pestele sau fructele de mare. Prepara creveții, homarul și scoicile până când capătă o culoare alb-lăptoasă. Scoicile trebuie gătite până când li se deschid cochiliile. Nu le manca pe cele a căror cochilie nu s-a deschis.

Somonul este foarte bogat în acizi grași esențiali Omega 3. Multe femei însărcinate nu au un aport corespunzător de Omega 3 în dieta lor, în condițiile în care aceștia sunt acizi grași esențiali pentru dezvoltarea neurologica dar și pentru dezvoltarea acuității vizuale la bebeluș.

Carnea trebuie bine preparata termic, iar suprafață pe care aceasta s-a tăiat trebuie bine spălată.

Ouăle trebuie preparate până când albușul și gălbenușul devin solide. Trebuie să eviți produsele care conțin oua crud (maioneza, prăjituri).

 

Lactate

De regulă, gravidele pot consuma lapte, brânză și iaurt (acestea conțin calciu și sunt benefice pentru dezvoltarea oaselor). Ar trebui să consumați produse lactate pasteurizate. Evitați brânzeturile moi, cum ar fi  mozzarella și feta, precum și brânza cremă, ricotta și brânza de capră. Produsele lactate nepasteurizate nu sunt recomandate deoarece pot conține listeria, o bacterie foarte periculoasa pentru sarcina.

Produsele lactate sunt cele mai bune surse alimentare de calciu și fosfor, diverse complexe de vitamine B, magneziu și zinc. Iaurtul, în special iaurtul grecesc, este foarte benefic pentru femeile însărcinate, deoarece conține mai mult calciu decât alte produse lactate. În unele cazuri, când medicii detectează deficiențe (insuficiente) ale anumitor nutrienți, le sfătuiesc femeilor însărcinate să ia acid folic, suplimente de vitamina D, suplimente de fier (dacă sunt deficitare), suplimente de vitamina C, calciu sau omega-3.

 

Ce să NU mănânci în timpul sarcinii

Evitați peștii cu conținut ridicat de mercur: rechin, pește-spadă, macrou. Consumul de pește cu un conținut ridicat de mercur în timpul sarcinii poate ajunge la copilul dumneavoastră și poate afecta negativ creierul și sistemul nervos. Evitați să mâncați. Sub nicio formă nu trebuie să consumați carne crudă sau insuficient gătită deoarece aceasta poate fi infectată cu Toxoplasma, un parazit care poate dăuna bebelușilor și poate provoca avorturi spontane și chiar moartea bebelușilor la naștere. Atenție, deoarece carnea contaminată poate duce la infecția cu Salmonella. Nu afectează copiii, dar mamele pot avea: vărsături, diaree, dureri abdominale, cefalee, febră. Nu mâncați ouă crude în timpul sarcinii. Ouăle crude sau fierte moi pot conține, de asemenea, salmonella. Ouăle trebuie pregătite astfel încât albușurile și gălbenușurile să fie tari.

 

Evită să consumi în oraș maioneza, înghețată, mousse, tiramisu etc. care conțin oua crude. Evitați alimentele nepasteurizate. De exemplu, laptele de vacă sau brânza făcută din lapte de vacă nepasteurizat. Aceste produse pot conține bacterii care provoacă toxiinfecții alimentare. Nu mâncați fructe și legume nespălate. Aportul excesiv de vitamina A (produse hepatice, chit) nu este recomandat. Prea mult retinol în organism poate fi periculos pentru dezvoltarea copilului. Nu supradozați cu cofeină. Cantitatea sigură de cofeină în timpul sarcinii este necunoscută, așa că trebuie evitată cafeaua. Evitați alcoolul: Că și în cazul cafelei, nu se cunoaște cantitatea sigură de alcool care trebuie consumată în timpul sarcinii, precum și efectul pe care îl poate avea asupra dezvoltării copilului. Dar amintiți-vă că toate tipurile de alcool pot avea efecte nocive. Încercați să evitați dulciurile și grăsimile saturate.

 

Rețineți că orice tip de carne crudă poate conține listeria. Nu mâncați mai mult de două porții de macrou, păstrăv sau ton pe săptămână. Uleiul de pește poate conține contaminanți, iar tonul conține mai mult mercur decât orice alt pește. Carnea de rechin și de pește-spadă conține cantități mari de mercur, care este dăunător pentru sistemul nervos al bebelușului tău. Păstrați carnea crudă la frigider, dar evitați contactul cu alte alimente. Spălați suprafețele care au avut carne crudă pe ele și spălați-vă mâinile după ce le-ați manipulat. Gătiți carnea după cum doriți. Verificați întotdeauna dacă carnea este gătită în interior.