Cumva în inima părintelui se creează o conexiune mai apropiată cu copilul în care se regăsește cel mai mult. Uneori părintele se atașează mai mult de primul născut, de ultimul născut, de cel mai sensibil, de cel cu mai mult potențial. Sunt tot felul de situații. Și copiii simt imediat dacă sunt sau nu sunt preferați de părinți. Consecințele favoritismelor părinților pot fi traumatice deopotrivă pentru devaforizați dar și pentru cei favorizați. E important să vă comportați la fel cu toți copiii. Da le arătați afecțiune în mod egal, să-i încurajați și să-i pedepsiți adecvat și echilibrat. Mai jos vă spunem care sunt consecințele favoritismelor.
Un copil defavorizat va avea multe lupte de dus și toată viața lui va rămâne cu diverse traume. Respingerea, jignirea, judecarea, comparația, etc. vor lăsa urme adânci. E posibil să le conștientizeze și să ceară ajutor pentru depășirea lor, dar până atunci viață lui vă fi grea. Fie se vă lupta să se autodepășească și atunci vă deveni un om aspru și distant de teama să nu sufere din nou. Fie nu va putea lupta și va deveni o victimă. O viață irosită care ar fi putut să-și atingă potențialul. Cu siguranță nu vreți asta pentru copilul vostru. Ajustați rapid modul în care vă comportați față de el, altfel toată lumea implicată în această situație vă avea numai de pierdut.
Se întâmplă rar ca fiul favorizat să se bucure că e favorizat. Destul de repede își vă da seama că ceva nu e cum ar trebui să fie în comportamentul părinților. Favorizatul se va simți vinovat și nu va putea gestiona vinovăția decât prin apropierea lui de defavorizat. Practic vă veți pierde 2 copii dintr-o singură greșeală.
În funcție de nedreptățile pe care le faceți, de temperamentul fiecărui copil și de situația specifică pe care o aveți, vă veți alege cu nesfârșite certuri între copii. Casa voastră va deveni un câmp de luptă. Dacă asta vi se întâmplă deja, gândiți-vă unde anume ați greșit că părinți și cereți-vă iertare față de copii. Nu trebuie să vă jenați gandindu-vă că voi adulți vă cereți iertare în fața copiilor. Puteți fi vulnerabili. Vor înțelege ușor că și părinții greșesc și vă vor ierta. Prin iertare puteți să vă recuperați copiii și relațiile dintre voi să se îmbunătățească.
Se spune că un copil nu va face ce-i spune părintele să facă dar va face ceea ce l-a văzut pe părinte făcând. Aveți grijă ce văd copiii voștri că faceți pentru că tot acele lucruri le vor face și ei, la rândul lor. Sunteți modele pentru copiii voștri, trebuie să fiți conștienți de asta. Alternativa este tristă și neplăcută pentru părinți și copii deopotrivă.
E posibil să vă confruntați cu tot felul de situații și să vă simțiți copleșiți. Să nu știți ce să faceți. Cereți ajutor la specialiști. La cabinetul de terapie strategica puteți găsi soluții și ajutor. Contactați-ne chiar acum și nu veți regreta.
Sursă: terapiastrategica.ro