Totul despre lăuzie

3 minute de citit
Imagine - totul-despre-lauzie
Cuprins

Lăuzia este o fază prin care trece mama care tocmai a dat naștere unui copil.

Mai jos vă oferim tot ceea ce trebuie să știți desprea aceasă perioadă.

 

Cu toate că lăuzia este asociată cu eliminarea lohiilor, aceasta înseamnă mai exact recuperarea după naștere și repararea rănilor și leziunilor produse de naștere. În tot acest timp, mama trece printr-o serie de stări deloc cunoscute de către ea până în acel moment care ajută la refacerea organismului și la pregătirea acestuia pentru îngrijirea și alăptarea bebelușului. Potrivit medicilor, lăuzia durează până atunci când uterul se poate reface în totalitate.

De regulă, acesta este complet refăcut în primele șase săptămâni de la naștere. Un astfel de procedeu de revenire la starea de dinainte de sarcină se numește involuție uterină și apare ca urmare a scăderii cantității de hormoni placentari. În tot acest timp, colul uterin începe să se închidă în așa fel încât la sfârșitul perioadei de lăuzie mama să redevină cea de dinainte de sarcină. În cazul în care la nivelul vaginului sau vulvei ai suferit leziuni este bine să cunoști că în șapte zile acestea se cicatrizează. Dimensiunile vaginului vor fi reduse în câteva luni de la naștere.

Lohiile

Lohiile reprezintă anumite scurgeri de culoare roșie ce se mențin pe toată durata celor șase săptămâni, în perioada de lăuzie. Rolul eliminării lor este de curățare a uterului și de protecție împotriva infecțiilor. Cu toate acestea, nu sunt foarte abundente în tot acest timp. În primele zile după naștere, lohiile apar ca și un ciclu menstrual, urmând ca ele să se diminueze în culoare și volum după prima săptămână, în așa fel încât încă din săptămână a patra să capete o culoare alb-gălbui. În cazul în care acestea își schimba mirosul sau devin foarte abundente este indicat să consulți medical. În lăuzie, mama este mai vulnerabilă din punct de vedere psihic. De aceea, pentru a putea evita o cădere nervoasă sau chiar depresia postpartum, aceasta va avea nevoie de tot sprijinul partenerului.


SURSA: bebelu.ro

Link: https://www.bebelu.ro/totul-despre-lauzie.html