Sprijin financiar din partea Statului Român pentru femeile care vor deveni mămici în 2023

4 minute de citit
Imagine - sprijin-financiar-din-partea-statului-roman-pentru-femeile-care-vor-deveni-mamici-in-2023
Cuprins

În 2023, statul român va oferi sprijin financiar pentru femeile care devin mame, prin intermediul programului "Trusoul Nou-născutului".

 

Acest program are scopul de a ajuta familiile să își crească copiii în condiții mai bune și să acopere cheltuielile inițiale necesare nou-născutului.


Beneficiarii acestui program sunt familiile care au un venit lunar net pe membru de familie de cel mult 3000 de lei, înregistrat în luna anterioară depunerii cererii de înscriere. De asemenea, familiile trebuie să aibă un copil nou-născut și să îndeplinească anumite condiții pentru a beneficia de ajutorul financiar.

Femeile care doresc să se înscrie în program trebuie să completeze un formular de cerere și să îndeplinească condițiile de eligibilitate. După aprobarea cererii, acestea vor primi un ajutor financiar în valoare de 2000 de lei, care poate fi utilizat pentru achiziționarea de produse necesare pentru îngrijirea și creșterea nou-născutului, cum ar fi haine, scutece, produse de igienă, cărucioare și alte accesorii.

Ajutor de la stat pentru femeile care devin mame in 2023. Iată cine poate beneficia de programul Trusoul Nou-născutului

 

Româncele care devin mame în 2023 primesc ajutor de la stat. Câți bani se dau și în ce condiții?

Famiiile sarace vor primi în acest an mai multe ajutoare de stat. In Romania, aproximativ 2 milioane de persoane nu au posibilități materiale pentru a duce o viață decentă. Printre aceștia se regăsesc și proaspetele mămici care vor beneficia de sprijin material.

 

Trusoul nou-născutului: ajutor financiar de 2.000 lei

Româncele care devin mame în 2023 pot obține de la stat un ajutor financiar de 2.000 lei, acordat în anumite condiţii, prin programul "Trusoul nou-născutului".

Mamele și copiii nou-născuți din medii defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic.

Acești bani se dau de la stat pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului, precum scutece, îmbrăcăminte pentru nou-născut, articole sanitare.

Cine poate beneficia de banii prin programul Trusoul nou-născutului

OUG 113/2022 prevede că beneficiază de acest ajutor financiar mamele:

  1.  cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  2.   care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;
  3. femeile cu dizabilități;
  4.  femeile  care se află temporar în situații critice de viață (victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente etc.) și/ sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate (nu mai au locuință, au fost alungate din propria locuință etc.);
  5.  care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile;
  6.  mamele minore;
  7.   mamele cetățeni străini sau apatrizi proveniți din Ucraina.

Este important de menționat că acest program este o măsură temporară și va fi valabil doar pentru anul 2023. De asemenea, programul este finanțat din bugetul de stat și este gestionat de Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familie.

 

În concluzie, programul "Trusoul Nou-născutului" reprezintă o oportunitate importantă pentru familiile cu venituri reduse să primească sprijin financiar pentru achiziționarea de produse necesare pentru îngrijirea și creșterea nou-născutului. Este important ca familiile care îndeplinesc criteriile de eligibilitate să se înscrie în program pentru a beneficia de acest ajutor financiar.