Lăuzia

8 minute de citit
Imagine - lauzia
Cuprins

Lăuzia – cum să se îngrijească mămică în perioada de după naștere

După naștere, începe o nouă perioadă fiziologică care durează 6-8 săptămâni. În această etapă, apar noi schimbări în corpul feminin.

Vulva și perineul, care au fost foarte întinse în timpul nașterii, încep să revină la normal din primele zile.

Leziunile mici de pe vagin si vulvă se vindecă in 4-5 zile.

Uterul începe să își micșoreze volumul și în același timp se reface și colul uterin, care a fost larg deschis în timpul nașterii.

 

Prima săptămână postpartum

Prima săptămână postpartum este cea mai intensa în ceea ce privește adaptarea la viață cu bebe și recuperarea.

Este foarte probabil să aveți dureri vaginale sau perineale după naștere (naștere naturală) sau după o epiziotomie. Există durere și disconfort specific la nivel vaginal și în toată zona pelvină. Este posibil să aveți și dureri în sâni, mameloane sau areole.

La câteva zile după naștere, sănii vor fi plini de lapte. Acest lucru se vă întâmpla indiferent dacă intenționați să alăptați sau nu. Producția de lapte se bazează inițial pe o scădere a nivelului de progesteron după îndepărtarea placentei.

După cezariană, este foarte important să te odihnești cât mai mult posibil, să păstrezi incizia curată și să nu faci presiune asupra inciziei. După ce anestezia dispare, este posibil să simțiți durere la locul inciziei.

 

Sângerări postpartum în prima săptămână

Secreția vaginala care apare după naștere se numește lohie. Aceasta conține sânge și mucoase care au căptușit uterul în timpul sarcinii.

Sângerarea, inclusiv dizolvarea cheagurilor mari, poate apărea atât în ​​timpul primei săptămâni a nașterii vaginale, cât și a operației cezariane. Secreția vaginală (numită lohie) conține nu numai sânge, ci și mucoasa uterului în timpul sarcinii. Nu utilizați tampoane în această perioadă, deoarece pot provoca infecții. Sângerarea vaginală abundentă în primele zile după naștere este normală, dar dacă aveți sângerări abundente, dureri acute, febră sau vă simțiți foarte rău, consultați imediat medicul!

 

Crampe uterine în primele zile după naștere

Crampele și contracțiile după naștere pot fi foarte intense, însă au un scop, acela de a micșoră uterul până revine la dimensiunea normala, că înainte de sarcina. Este posibil că aceste crampe să devina mai intense în timp ce alăptezi. Acest lucru se datorează faptului că eliberarea de oxitocină în timpul alăptării întărește contracțiile uterine.

 

Primul scaun după naștere

Eliminarea primului scaun după naștere poate cauza disconfort, mai ales daca aveți și hemoroizi. Constipația este adesea o problema, deoarece după naștere multe femei se confrunta cu un anumit grad de constipație și scaunele devin mai dure.

 

Sănătate mintală postpartum

Multe femei experimentează „baby blues” în primele două săptămâni după naștere, iar acest sentiment poate dura câteva săptămâni. O femeie poate experimenta sentimente de tristețe, oboseală și dorință de a plânge. Acest lucru se datorează modificărilor hormonale. Nivelurile de estrogen scad după naștere, ceea ce poate duce la ceea ce unii oameni numesc „baby blues.” Aceste sentimente de tristețe, iritabilitate și anxietate afectează până la 80% dintre femei. De obicei, emoțiile dispar în câteva zile și ar trebui să dispară complet în două săptămâni. În caz contrar, se recomandă consultarea unui medic.

 

A doua săptămână postpartum

Poate vă simțiți mai bine în acest moment, dar cu siguranță sunteți încă în faza de recuperare.

Sângerarea vaginală are loc probabil în acest moment, dar nu ar trebui să fie excesivă. Sângerarea continuă este normală, dar este mai deschisă, maro-roz sau gălbui. Durerea vaginală și perineală este redusă, dar nu complet. În cazul unei leziuni vaginale sau al epiziotomiei, mâncărimea poate apărea pe măsură ce pielea se vindecă.

Aproximativ o treime dintre femei experimentează transpirații nocturne și bufeuri în prima lună după naștere. Acest lucru se datorează modificărilor hormonale și nevoii organismului de a elimina excesul de apă din timpul sarcinii. Multe femei experimentează tristețe, anxietate și schimbări de dispoziție. Denumite uneori "baby blues", aceste sentimente dispar de obicei în două săptămâni. Daca aceste simptome durează mai mult de 2 săptămâni, discutați cu medicul, deoarece problema poate fi una mai gravă, cum ar fi depresia postpartum.

 

Săptămânile 3-6 postpartum

S-ar putea să vă simțiți mai bine, dar încă vă recuperați. Sângerarea postpartum este acum foarte ușoară și ar trebui să se oprească în acest stadiu. Dacă reapare sau sângerează abundent, adresați-vă medicului dumneavoastră. Zona vaginală nu ar trebui să mai fie foarte dureroasă. Cicatricea de la o potențială operație prin cezariană poate fi ușor sensibilă sau chiar amorțită, dar durerea ar trebui să fie ușoară. Amorțeala persistentă de-a lungul cicatricei este normală, deoarece incizia taie nervii care durează mai mult să se regenereze.

Medicul dumneavoastră vă poate spune că este în regulă să reluați activitatea sexuală. Dar multe femei nu se simt pregătite imediat.

 

Incontinenta după naștere

După naștere, multe femei se confrunta cu incontinenta urinara într-o oarecare măsură – de la scurgeri ocazionale (adesea la strănut, ras sau tuse) până la nevoia de a merge mult mai des la baie. Acest lucru este din cauza întinderii normale și slăbirii mușchilor pelvisului în timpul sarcinii și nașterii. În plus, o epiziotomie sau o leziune în timpul nașterii poate contribui atât la incontinenta urinara, cât și la cea fecala. Exercițiile Kegel pot ajuta la întărirea acestor mușchi și vă pot ajuta să recâștigați controlul urinar.

 

Eliminarea lohiilor și hemoragia postpartum

După naștere, apar anumite scurgeri denumite lohii, provenite din uter. Lohiile sunt foarte intense în primele 2-3 zile sau chiar o săptămână, apoi, treptat devin roz, până la alb gălbui și dispar total cam în a patra săptămână. Aceste scurgeri au un miros specific și au rol de protecție împotrivă infecțiilor.

Dureri abdominale apar mai mult la femeile care au mai născut și sunt cauzate de contracții intermitente în primele zile ale lăuziei. Acestea au rolul de a preveni reținerea în uter a cheagurilor de sânge.

ATENȚIE! Hemoragia postpartum este pierderea de sânge  – aproximativ 500 ml după nașterea vaginala sau peste 1000 ml după nașterea prin cezariana. Hemoragia postpartum are loc fie la 24 de ore după naștere, cea precoce, fie la după 24 de ore de la naștere, numita secundara sau tardiva. Aceasta hemorgie este cauzata de lipsa de contracție a uterului (atonia uterina) sau de leziunile vaginului și ale colului.

 

Apariția laptelui

Una din etapele importante ale lăuziei este apariția laptelui. În timp ce organele genitale suferă un proces de involuție, sănii ajung la un maximum de dezvoltare, începând să secrete lapte. Secreția de lapte se produce sub influenta unui hormon hipofizar numit prolactina și este întreținută printr-un mecanism reflex de suptul copilului.

Când începe secreția de lapte, sănii se întăresc, sunt dureroși iar temperatura locala creste până la 38°. Aceste fenomene cunoscute sub numele de „furia laptelui“ dispar în 24 – 48 de ore, după care se instalează secreția normala de lapte.