Despre primele semne ale sarcinii

8 minute de citit
Imagine - despre-primele-semne-ale-sarcinii
Cuprins

Primele simptome ale sarcinii pot să difere de la o femeie la alta

Însă este important să știm că, în cazul femeilor care au un ciclu menstrual lunar regulat, unul dintre primele și cele mai sigure semne ale sarcinii este absența menstruației. Cu alte cuvinte, femeia observă că menstruația întârzie să apară și în acest mod este suspectată o sarcină. O parte dintre semnele și simptomele timpurii ale sarcinii sunt enumerate mai jos, însă nu uita că fiecare femeie este diferită și că nu toate observă că au aceste simptome. 

 

Când apar primele semne de sarcină

Înțelegerea semnelor sarcinii este importantă, deoarece fiecare simptom poate avea la bază și alte cauze pe lângă o sarcină. Dacă te întrebi, însă, când apar primele semne ale sarcinii, pe de o parte, experții spun că este posibil să te confrunți cu simptome în interval de o săptămâna de la concepție. Pe de altă parte, unele femei mărturisesc că ele nu au avut niciun fel de simptom pe o perioadă de câteva săptămâni. În orice caz, nu ignora aceste semne, mai ales menstruația întârziată sau absența acesteia, și mergi la medicul ginecolog pentru că acesta îți va confirma sau nu sarcină. 


Sarcina pe săptămâni simptome 

Deși poate suna ciudat, prima ta săptămâna de sarcină este bazată pe data la care ai avut ultima menstruație. Ultima ta menstruație este considerată săptămâna una de sarcină, chiar dacă nu erai încă însărcinată atunci. Data la care vei naște este calculată folosindu-se prima zi a ultimei tale menstruații. 

Semne și simptome

Timpul (de la ultima menstruație)

crampe usoare și spotting (este posibil să observi pete pe lenjeria intimă)

săptămânile 1-4

menstruatie absentă

săptămâna 4

oboseală/extenuare

săptămâna 4 sau 5

greață

săptămâna 4 - 6

durere de sâni sau furnicături

săptămâna 4 - 6

urinări frecvente

săptămâna 4 - 6

balonare

săptămâna 4 - 6

rău de mișcare

săptămâna 5-6

schimbări de dispoziție

săptămâna 6

modificări ale temperaturii corpului

săptămâna 6

tensiune arterială mare

săptămâna 8

oboseală extremă și arsuri la stomac

săptămâna9

bătăi mai rapide ale inimii

săptămâna8-10

modificari ale sânilor și ale mameloanelor

săptămâna 11

acnee

săptămâna11

creștere vizibilă în greutate

săptămâna 11

"strălucirea" femeii în sarcină

săptămâna 12

 

 


Care sunt semnele că ești însărcinată

Chiar dacă testele de sarcină și ecografiile (ultrasonografiile) în sarcină sunt singurele modalități prin care se poate determina dacă ești într-adevăr însărcinată, există și unele semne și simptome spre care îți poți îndrepta atenția, dacă suspectezi o eventuală sarcină. Primele semne pot include și grețuri sau stări de rău matinale, sensibilitate la mirosuri și extenuare. 


Absența menstruației 

Pe de o parte, o menstruație care întârzie sau absența menstruației (cu alte cuvinte, sângerarea lunară nu a mai avut loc) reprezintă cel mai frecvent simptom al sarcinii, care o determină pe femeie să își facă un test de sarcină. Atunci când reușești să rămâi însărcinată, următoarea ta menstruație la care te-ai fi așteptat va fi absentă, ovulul nu mai este eliminat, tocmai pentru că a fost fecundat/fertilizat. 

Pe de altă parte, nu orice absență sau întârziere a menstruației este cauzată de o sarcină. 


Greață, vărsături și senzație de rău (grețuri matinale) 

Stările de greață sau așa-numitele "grețuri matinale" sunt pe locul al doilea în clasamentelor primelor semne ale sarcinii. Întâlnită într-o oarecare măsură la majoritatea femeilor care așteaptă un bebeluș, greață apare de obicei într-un interval cuprins între 2 și 8 săptămâni de la concepție. Greața poate fi însoțită sau nu de vărsături. Este bine să reții că, în ciuda numelui, grețurile matinale pot să apăra în orice moment al zilei. Stările de greață, însoțite sau nu de vărsături, au loc în primul trimestru de sarcină. 

Greața și senzația de rău de dimineață reprezintă un simptom renumit de sarcină, dar ele nu este prezente la fiecare femeie gravidă. Cauza exactă a acestor simptome nu este cunoscută, dar se presupune că ele se datorează hormonilor sarcinii. De asemenea, unele femei au pofte sau dimpotrivă, nu pot suporta anumite mâncăruri sau mirosuri în sarcină. Aceasta are legătură tot cu modificările hormonale. Este posibil ca greață, poftele și aversiunile culinare să persiste toată sarcină. Însă din fericire, la majoritatea femeilor, ele nu depășesc săptămânile 13-14 de sarcină. 


Senzația de oboseală sau extenuare 

După concepție, chiar foarte devreme (în prima săptămâna după concepție), multe femei spun că se simt obosite și descriu această stare că fiind unul dintre semnele sarcinii.  
Senzația de oboseală este un semn foarte precoce al unei sarcini, uneori chiar și la o săptămâna după concepție. Acest lucru se datorează hormonilor din sarcină, în special progesteronului, dar și scăderii glicemiei și scăderii tensiunii arteriale. 


Dureri de sâni ori sâni sensibili 

Al treilea în clasamentul celor mai frecvente simptome ale sarcinii sunt modificările care apar la nivelul sânilor. Aceste modificări sunt, de regulă, indicate de umflarea sau sensibilitatea sânilor. Modificările sânilor pot să apară devreme, chiar și la una sau două săptămâni de la concepție. Țesutul mamar crește în volum, pentru a se pregăti astfel pentru producția de lapte. Venele de pe sâni devin mai vizibile, iar mameloanele devin mai închise la culoare. Sânii și mameloanele devin mai sensibile la atingere, sânii devin dureroși, apare disconfortul permanent. 


Urinări frecvente 

Nu trebuie să fii surprinsă dacă simți nevoia să urinezi mai des. Nevoia de a merge mai des la toaletă începe, de regulă, între săptămânile 6 și 8. Este posibil că urinările (micțiunile) frecvente să continue pe parcursul sarcinii, pe măsură ce bebelușul și uterul în continuă dezvoltare pun presiune pe vezica urinară. 


Temperatura corpului este mai mare la începutul sarcinii 

O temperatură bazală mai mare a corpului poate fi și ea un semn al sarcinii. Temperatura corpului tău poate să crească în această perioadă, așa că trebuie să te asiguri că bei mai multă apă și că faci efort fizic cu măsură. Temperatura bazală a corpului este un termen care descrie temperatura ta atunci când ești în repaus (te odihnești). Această temperatură poate să crească ușor atunci când ești la ovulație. 


Ritmul cardiac crescut la începutul sarcinii 

În intervalul 8- 10 săptămâni de la concepție, inima poate să înceapă să pompeze sângele mai repede și mai tare. Palpitațiile și aritmiile sunt comune în sarcină, iar acestea se datorează, în mod normal, hormonilor. Fluxul sangvin crescut datorat fătului care se dezvoltă apare abia mai târziu în sarcină. 


Balonare și constipație 

Balonarea poate să apăra și ea la începutul sarcinii. Aceasta se poate datora modificărilor hormonale, care îți pot încetini și funcționarea sistemului digestiv. Constipația poate, la rândul ei, să amplifice senzațiile de balonare și disconfort abdominal. 

 

Sursă: Doc.ro

https://www.doc.ro/sarcina-bebelusi-sanatatea-mamei/cum-imi-dau-seama-ca-sunt-insarcinata