Cum să te pregătești pentru o sarcină sănătoasă

6 minute de citit
Imagine - cum-sa-te-pregatesti-pentru-o-sarcina-sanatoasa
Cuprins

Ești gata să dai viață copilului tău. Felicitări! Planificarea unei sarcini este situatia ideala pentru a te asigura ca esti pregatita (fizic, emotional si fizic) sa ramai insarcinata. Pentru că îți dorești tot ce este mai bun pentru tine și viitorul tău copil, vrei să ai grijă de tot și noi suntem aici pentru a te îndruma. Ce măsuri ar trebui luate înainte de sarcină?

 

Renunțarea la anticoncepționale

Dacă iei pilule contraceptive, este timpul să te oprești din primul moment în care decizi că vrei să rămâi însărcinată. Acest lucru oferă corpului dumneavoastră șansa de a-și restabili echilibrul hormonal natural și de a relua ovulația normală. În general, este recomandat să așteptați cel puțin până la prima menstruație înainte de a „încerca”, deși cel mai bine este să așteptați cel puțin 3 luni înainte de a încerca să rămâneți însărcinată. Sarcina poate apărea în câteva săptămâni, luni sau chiar mai mult după ce renunțați la pilula. Corpul fiecăruia este diferit.

Dacă unul dintre motivele pentru care iei contraceptive orale este reglarea menstruației, este posibil să ai dificultăți în a rămâne însărcinată imediat, deoarece tulburările ovulatorii pot reapare. În acest caz, trebuie să consultați medicul ginecolog. Prima consultație preconcepțională vă va clarifica toate dilemele.

 

Consultul preconcepțional

Ginecologul dumneavoastră este primul specialist pe care ar trebui să-l consultați. Programează o consultație preconcepțională cu partenerul tău! În timpul acestei întâlniri, medicul va lua un istoric medical detaliat al: 

• ciclului tău menstrual - dacă este regulat, cât durează, dacă există sau au existat tulburări ale menstruației;

• eventuale sarcini anterioare, duse la termen sau întrerupte;

• utilizarea contraceptivelor;

• eventualul istoric de boli cu transmitere sexuală;

• eventualul istoric de infecții vaginale;

• antecedentele medicale și chirurgicale: operații la nivelul abdomenului, transfuzii, boli cronice și alergii care ar putea cauza complicații;

• medicația curentă - dacă tu sau partenerul tău urmați 

• un tratament medicamentos.

 

Analizele medicale de laborator

După vizita la ginecolog pentru consultul preconcepțional, următoarea oprire este la cabinetul de recoltare. În general, acestea sunt primele analize recomandate înainte de a concepe un copil:

• determinare grupa sanguină și Rh;

• teste serologice de hepatită, sifilis și HIV;

• hemoleucograma;

• glicemie;

• uree serică;

• creatinină serică;

• acid uric seric;

• examen sumar de urină;

• urocultură;

• culturi din colul uterin;

• complex TORCH (grup de infecții care pot fi transmise de la mamă la făt - toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes simplex 2);

• spermogramă.

 

Evaluarea generală a stării de sănătate

Sarcina aduce schimbări în întregul corp, adaptându-se pentru a hrăni și susține noua viață care se formează. Pentru a vă pregăti corpul în mod corespunzător și pentru că accesul la medicamente și îngrijire medicală este limitat în timpul sarcinii, cel mai bine este să luați în considerare o evaluare generală a sănătății:

• consultație de Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice în care să-ți evaluezi greutatea și compoziția corporală și să faci un screening pentru diabet; 

• o vizită la cardiolog - cu măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului;

• un consult endocrinologic - pentru detectarea eventualelor probleme hormonale.

• o vizită la stomatolog - modificările hormonale din sarcină îți pot sensibiliza dinții și gingiile, iar riscul de infecții e mai mare. Acum e vremea să-ți rezolvi și eventualele carii pe care le-ai amânat.

Dacă tu sau partenerul tău suferiți de o boală ereditară, e indicat să discutați cu un medic genetician.

 

Echilibrarea stilului de viață

Cu 3 luni înainte de concepție, medicul ginecolog vă va recomanda acid folic sau alte suplimente de vitamine prenatale. Scopul tratamentului este de a preveni eventualele defecte ale tubului neural la nivelul embrionului, precum și avortul spontan care poate apărea în primul trimestru. Un stil de viață armonios a fost întotdeauna o investiție în sănătate, și cu atât mai mult acum. Dacă ești fumător, este timpul să te lași devreme de fumat. Orice tigara fumata in timpul sarcinii creste riscul de deces fetal si nastere prematura! Un viitor tată ar trebui să-ți urmeze exemplul pentru a-și crește fertilitatea. Nu mai bea alcool din momentul in care incerci activ sa ramai insarcinata. Nu numai că vă poate afecta fertilitatea, dar poate pune viața fătului în pericol dacă sarcina începe înainte de a vă da seama.

 

Nu risca! Chiar și o cantitate mică de alcool poate fi responsabilă de un avort sponan, naștere prematură, anomalii ale sistemului nervos, probleme de auz și retard mintal.

Fii atentă la ce mănânci

Mananca hrană curată, de calitate și bea multă apă. 

Mișcă-te regulat: adoptă o rutină de exerciții care îți întăresc mușchii și îți protejează articulațiile. 

Menține o greutate sănătoasă și dacă ești supraponderală, fă-ți un plan de slăbire alături de nutritionist.

Greutatea excesivă poate duce la infertilitate, iar mamele supraponderale ori obeze au un risc mai mare de avort spontan, diabet gestațional, infecții și tromboze.

Și nu uita să faci pace cu tine și cu mediul! Redu stresul de acasă și de la serviciu – îți poate sabota eforturile de a rămâne însărcinată fără să îți dai seama măcar.

 

Alege un medic de încredere

Sarcina este o perioadă plină de transformări nu doar în plan fizic, ci și emoțional. Este recomandat ca înainte să concepi să îți alegi medicul obstetrician care va fi lângă tine pe durata celor 9 luni.

Poate fi vorba de medicul tău ginecolog la care mergi regulat sau de un alt specialist cu experiență, care te va însoți cu empatie și răbdare în noua etapă din viața ta.

Un medic bun trebuie să îți ofere încredere, susținere și să fie disponibil pentru tine în orice moment ai nevoie. Să te înțeleagă și să descifreze corect limbajul corpului tău.