Adevaruri si mituri despre sarcina

6 minute de citit
Imagine - adevaruri-si-mituri-despre-sarcina
Cuprins

Acidul folic și fierul sunt esențiale la începutul sarcinii. Adevăr!

Studiile arată că administrarea de suplimente de acid folic în timpul sarcinii reduce riscul de apariție a bolii tubului neural cu până la 70%. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei și a globulelor roșii. Hemoglobina este componenta globulelor roșii care transportă oxigenul în corp. Necesarul de fier este de 27-30 mg per doză, iar acidul folic este de 0,4 mg.

 

Fructele de mare, somonul afumat și sushi sunt contraindicate la începutul sarcinii. Adevăr!

Peștele crud, cum ar fi sushi, peștele afumat și fructele de mare congelate nefierte sunt interzise pentru a preveni ingestia de bacterii și viruși periculoși.

 

Relațiile sexuale în timpul sarcinii sunt interzise. Mit!

Într-o sarcină normală, relațiile intime din timpul sarcinii nu provoacă complicații sau probleme. Desigur, ar trebui să consultați un medic înainte, dar, în general, până la sfârșitul celui de-al treilea trimestru, o femeie poate avea relații intime.

 

Sporturile sunt interzise. Mit!

Exercițiile fizice în timpul sarcinii sunt de fapt sănătoase. Cel mai bun exercițiu în timpul sarcinii este exercițiul de durată și intensitate moderată (înotul). Există, de asemenea, cursuri de yoga și pilates menite să îmbunătățească flexibilitatea și tensiunea femeilor însărcinate. Femeile care nu au făcut exerciții fizice înainte de sarcină pot începe un program de mers pe jos și exerciții fizice de până la 30 de minute de trei ori pe zi după un program de activitate care crește treptat.

 

Un pahar de vin roșu pe zi menține nivelul hemoglobinei. Mit!

Alcoolul poate ajunge în corpul bebelușului în concentrații mari direct prin fluxul sanguin și prin cordonul ombilical până la placentă, provocând toate simptomele sindromului alcoolic fetal (SAF). Copiii cu SAF pot avea dizabilități de învățare, probleme de memorie și atenție, probleme de vorbire, vedere sau auz.

 

Mănâncă pentru doi. Mit!

În timpul sarcinii, aveți nevoie de o dietă echilibrată care să includă proteine, fructe, legume, pâine cu cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi brânza și laptele.

 

Băile fierbinți și dușurile trebuie evitate. Adevăr!

Igiena personală este importantă și asigură eliminarea anumitor bacterii și riscul de infecție. Băile fierbinți, saunele, băile de aburi și jacuzzi-urile sunt interzise, ​​în special în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Căldura poate provoca vasodilatație periferică, scăderea tensiunii arteriale și poate afecta fluxul sanguin de la mamă la făt.

Riscurile includ scăderea aportului de oxigen către făt, avortul spontan la începutul sarcinii, avortul spontan, etc.

 

Telefoanele mobile și computerele sunt periculoase. Nu există dovezi pro sau contra!

Nu este clar ce efect au telefoanele mobile și computerele asupra sănătății generale a unei femei însărcinate și asupra dezvoltării intrauterine a fătului. Telefoanele mobile au fost utilizate pe scară largă încă din anii 1990, așa că efectele pe termen lung sunt necunoscute. Mai multe studii efectuate până acum au arătat că telefoanele mobile nu au efecte pe termen scurt asupra sănătății femeilor însărcinate. Telefoanele emit unde radio slabe, așa-numitele radiații neionizante. Multe articole de zi cu zi fac acest lucru, cum ar fi televizoare, computere și cuptoare cu microunde. Radiațiile neionizante sunt mai puțin dăunătoare decât radiațiile ionizante, care emite raze X, cum ar fi aparatele cu raze X și scanările CT. Experții spun că radiațiile neionizante nu dăunează prea mult fătului.

 

Înotul este periculos. Mit!

Daca sarcina ta merge bine, inotul este un exercitiu bun deoarece imbunatateste circulatia sangelui si mareste tonusul si rezistenta musculara. Exercitiile fizice sunt foarte importante pentru pregatirea nasterii. Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să se asigure că nu există contraindicații pentru acest sport și, de asemenea, să ia în considerare calitatea apei din piscină.

 

Daca bei prea multa apa in timpul sarcinii, corpul tau retine apa si picioarele ti se umfla (edem). Mit!

În timpul sarcinii sunt declanșate diverse mecanisme de adaptare, inclusiv cele foarte mici de la nivelul țesuturilor, ducând la vasodilatarea acestora. Creșterea volumului uterului, mai ales în al treilea trimestru de sarcină, datorită presiunii asupra vaselor mari de sânge (vena cavă inferioară) care asigură întoarcerea sângelui din partea inferioară a corpului în uter. Cardiaca este o altă cauză a apariției edemului extremităților inferioare, și nu consumul excesiv de lichide.

 

Dacă o femeie însărcinată fură sau ascunde ceva în timpul sarcinii, copilul va avea urme pe piele sub forma acestui obiect. Superstiție!

Această afirmație este complet nefondată din punct de vedere medical. Superstițiile de acest fel sunt numeroase și transmise din generație în generație, dar nu au fost niciodată confirmate medical de-a lungul anilor.

 

În timpul sarcinii nu ai voie să-ți tunzi sau să îți vopsești părul. Parțial adevărat!

Tăierea părului în timpul sarcinii este în mod clar o superstiție, dar când vine vorba de vopsirea părului, puține studii oferă un răspuns concret la această întrebare.

Cantități mici de vopsea de păr sunt absorbite prin piele, dar este puțin probabil ca această cantitate să afecteze fătul.

 

Nu poţi rămâne din nou însărcinată dacă alăptezi. Parțial adevărat!

Riscul de sarcină este cel mai mare atunci când o femeie nu poate alăpta complet sau aproape exclusiv. „Alăptarea exclusivă” include alăptarea exclusivă (în care sugarul nu consumă alte lichide sau alimente în afară de laptele matern, nici măcar apă) și alăptarea aproape exclusivă (în care bebelușul primește vitamine, apă, sucuri naturale sau alți nutrienți) . lapte). „Alăptați aproape exclusiv la sân” înseamnă că sugarul consumă ceva lichid sau alimente în plus față de laptele matern, dar cea mai mare parte a dietei (mai mult de trei sferturi din dieta totală) constă din lapte matern. înseamnă că există Alăptarea frecventă previne temporar eliberarea hormonilor naturali care declanșează ovulația, dar alăptarea regulată este ineficientă și poate crește șansele de concepție. Alăptarea poate fi deci considerată o metodă de contracepție, dar nu este 100%.